Dit evenement heeft al plaatsgevonden! Misschien is dit iets voor jou?
Het muziekfestival heeft als subtitel ‘Unexpected Crossovers’ en programmeert dat weekend maar liefst 14 verschillende, allemaal op hun eigen manier vernieuwende én grensverleggende acts op drie locaties in de binnenstad.
Programmasamensteller Frank van der Kooij: “De naam van én het idee achter het festival komen voort uit de constatering dat we vooral in Europa grote ontwikkelingen zien. Daarom ligt onze focus heel bewust op bijzonder interessante, niet-stijlgebonden muziek met wortels in Italië, Finland, België, Frankrijk, Zwitserland, Nederland en vele andere landen.” Jazz wordt onterecht vaak als sleutelwoord gehanteerd, want het aanbod is breed, de mix aan stijlen, vaak ook binnen één act, is gigantisch. ”Klassiek wordt vermengd met jazz of minimal music, pop met wereldmuziek of dance en ga zo nog maar even door.”
Jupiler Zaal – 19.00 uur
Monsieur Mâlâ is een geluidsschilder, een tekstloze verteller die vrijheid geeft aan ieders verbeelding en interpretatie. De Parijse band bezit een universum aan unieke kleuren, het vijftal verwelkomt je op een reis vol trance, droom en dans. Boeiend en origineel blijft het altijd met vijf zeer uiteenlopende muzikanten met ieder een eigen identiteit. Bestaande uit Swaéli Mbappé (bas), Yoann Danier (drums), Nicholas Vella (toetsen), Balthazar Naturel (saxofoon) en Robin Antunes (viool/mandoline) overstijgt de groep de grenzen tussen jazz, pop, wereldmuziek en urban. Individueel worden ze allemaal geroemd als sidemen bij internationale artiesten als Kassav, Ibrahim Maalouf, Sinclair, China Moses, Jean-Luc Ponty, Ernesto Tito Puentes en vele anderen, samen tikken ze ook dat griezelig hoge niveau aan, omdat ze niet individueel denken. De bandleden van Snarky Puppy zijn fan!
Kleine Zaal – 20.00/21.45 uur
‘Tandoula Tala’. Titel van een tweede release van het wereldse trio bestaande uit Jan Galega Brönnimann (Zwitserland), Moussa Cissokho (Senegal) en Omri Hason (Israël). De titel betekent ‘geen grenzen’, in de taal Mandinka, gesproken in onder meer Senegal. Het trio verstaat de kunst van het vertellen, de nummers weerspiegelen hun verschillende achtergronden. Het trio creëert een spanning tussen traditionele en moderne muziek uit Afrika, Europa en het Midden-Oosten. Het sprankelende geluid van de Kora (Afrikaanse harp met 26 snaren) ontmoet de warme klanken van de basklarinet en oosterse percussie. Tijdens hun concerten beweegt het trio zich schijnbaar achteloos tussen magisch getransformeerde momenten en ritmisch explosieve hoogten. Het luisteren naar de muziek van JMO (Jan, Moussa en Omri) is een onvergetelijk avontuur dankzij de samensmelting van verschillende muzikale tradities, en de rijkdom aan ingenieuze melodieën en ritmes. Recensies over JMO spreken van ‘een ongebruikelijk genot voor open oren’ en ‘stormen van enthousiasme’.
Jupiler Zaal – 20.45 uur
Vocale acrobatie. Virtuoos en een beetje prettig gestoord. Andreas Schaerer is een Zwitserse jazzvocalist en -componist, en een academisch docent. Als zanger verkent Schaerer een breed scala aan technieken, waaronder rauwe sprechgesang (een expressionistische stijl tussen zingen en spreken), geluidsimitatie, beatboxing en scatting tot en met opera-coloratuur. Hij richtte het sextet ‘Hildegard Lernt Fliegen’ op en werkte samen met vooraanstaande internationale muzikanten, waaronder Bobby McFerrin voor de geïmproviseerde opera Bobble, maar ook met Anton Goudsmit en The Ploctones. Sinds 2010 doceert Schaerer vocale jazz, improvisatie en ensemblespel als onderdeel van een lectoraat aan de Universität der Kunsten in Bern. De muzikale carrière van Schaerer begon jong, toen hij vroege cassettedecks gebruikte om composities te produceren als ‘Duo for Sewing Machine and Harmonica’. Ook deed hij podiumervaring op als tienergitarist in de destijds in Zwitserland veel geroemde punkband Hector Lives. In Breda voert hij met een kwartet, met daarin de Finse gitarist Kalle Kalima, de Italiaanse accordeonist Luciano Biondini en de Zwiterse drummer Lucas Niggli, werk uit van zijn het veelgeprezen album A Novel Of Anomaly. Het programma is poëtisch als Biondini jazzy Italianità serveert, stoer en ruig als Kalima zijn elektronisch vervreemde klanken aanzet. Het viertal genereert geconcentreerde energie tussen hun verschillende werelden. ‘Een gelukkige match van temperamenten, energieën en signaturen’, aldus de recensent van All About Jazz.
Jupiler Zaal – 22.30
De Kameroens-Nederlandse jazzzangeres studeerde met vlag- en wimpel af op Codarts in Rotterdam. In haar eigen composities vermengt ze vaak jazz, soul en pop met Afrikaanse muziek. Ook is ze niet bang het avontuur aan te gaan met andere muzikale avonturiers, zo bewezen eerdere samenwerkingen met onder meer Artvark Saxophone Quartet, Eric Vloeimans, Martin Fondse, Reinier Baas, Ronald Snijders, Metropole Orchestra en Sinfonia Rotterdam. In Breda treedt ze aan met de groovy, funky bigband Licks & Brain, waarmee ze het project Embrace The New aanging. Het leverde heerlijk dansbare nummers op, waarbij groots uitgepakt wordt met blazers én Afrikaanse invloeden. Uiteraard is er een hoofdrol weggelegd voor het altijd bijzondere stemgeluid van Ntjam Rosie. De melodieën en teksten zijn van Rosie, die worden aangevuld met de beats van producerscollectief The Eminent en de blazersarrangementen van bandleider Rolf Delfos. De krachtige podiumpresentatie van Rosie en energie van Licks & Brains staan garant voor een explosief concert als afsluiter van Sound of Europe!