Derde editie PopMonument Breda

‘Het publiek mag worden uitgedaagd en geprikkeld’

PopMonument staat voor bijzondere popmuziek op bijzondere plaatsen in een monumentale stad. Het evenement begon ooit in de stad Bergen op Zoom, dat is volkomen terecht inmiddels ook omarmd door steden vol cultureel erfgoed, zoals Willemstad, Veere, Goes en, voor de derde keer, Breda. Zaterdag 25 november treden er daar op 8 bijzondere locaties 15 artiesten op. In MEZZ zijn dat Fiep, Captain Kaiser, Goldkimono en MEROL.

Optredens op plaatsen met een bijzonder verhaal, zoals de Grote Kerk, de trouwzaal van het Oude Stadhuis, de Waalse Kerk, het museumcafé van het Stedelijk Museum, de Kapel van Holland Casino (voorheen kloosterkazerne, stammend uit 1504), maar ook de concertzalen van de Nieuwe Veste en MEZZ, verdienen ook artiesten met een eigen bijzonder verhaal.

Er wordt door de programmeurs op zoek gegaan naar zowel originele ervaren muzikanten die eigentijdse kwaliteit waarborgen en talenten met een eigen smoel waarvan verwacht wordt dat ze stappen gaan maken. De basis van het programma wordt gevormd door indiepopacts. Het onderdeel indie betekent hier niet zo zeer dat de eigen werk spelende artiesten onafhankelijk van grote platenmaatschappijen en dure managers opereren, maar wel dat ze los van hypes, met respect voor- en versterkt door de bijzondere plek en omstandigheid waar ze geprogrammeerd staan van hun optreden een kunstwerk op zich willen maken.

PopMonument mag je een festival met een missie noemen. De organisatie zet in op een hoogwaardig artistiek muziekprogramma waarbij rekening wordt gehouden met de dynamiek tussen de monumenten waarin opgetreden wordt en de artiesten die daar specifiek voor uitgezocht zijn. Sleutelbegrippen daarbij zijn interdisciplinair en contrastrijk. Het publiek mag worden uitgedaagd en geprikkeld.

Juist in een festivalsfeer is hedendaags publiek bereid zich te laten onderdompelen in relatief onbekende muziek die fris is én vers van de pers – maar niet per se hoogdrempelig of ontoegankelijk. Met de kruisbestuiving tussen alternatieve popmuziek en materieel en immaterieel erfgoed wil PopMonument haar bezoekers een verrassende ontdekkingsreis bieden die leidt tot inspiratie, betrokkenheid bij en het (her)waarderen van lokaal erfgoed en kennis laat maken met nieuwe muziek en artiesten.

Een paar voorbeelden van (relatief) nieuwe namen? De in Woensdrecht opgegroeide, vanuit Rotterdam opererende singer-songwriter Luka vertaalt haar verhalen naar eigenzinnige, dromerige pop. Op haar paspoort staat Lisa Lukaszczyk, maar ze luistert ook naar het eerste deel van haar achternaam. “Luka heeft iets persoonlijks. De naam is speels omdat die zowel mannelijk als vrouwelijk kan zijn.” Lisa (30) werd geboren in Kaapstad, de stad waar haar vader toen werkte. Op haar vijfde verruilde ze Zuid-Afrika voor West-Brabant. “Zingen, of beter, geluid maken, deed ik al van kinds af aan. Als jonge tiener volgde ik pianolessen op het CKB in Bergen op Zoom, maar al snel wilde ik liever zelf stukken bedenken dan liedjes uit een boekje leren.”

Speciaal voor PopMonument ontwikkelt Luka in samenwerking met danseres Yoko Haveman een multidisciplinaire performance: Solastalgia. Dat staat voor een vorm van heimwee naar een verloren wereld. Een gevoel dat voornamelijk in het lichaam wordt opgeslagen. Het is een vaak terugkerend thema in het werk van Luka. In combinatie met dans gaat haar muziek een verkenning aan richting een weg naar omarming van verlies in een nieuwe toekomst.

 Tijdens het festival wemelt het ’s avonds overigens van de bijzondere projecten en namen, in allerlei genres, variërend van singer-songwriters, hiphop, postpunk, hippe jazz en modern vormgegeven smartlappen: Fiep, Elmer, Noonzy, Didi, Chibi Ichigo, Captain Kaiser, Milo Meskens, Ivy Falls, Isbells, KAU, Sophie Straat en de in MEZZ te bewonderen Goldkimono. De bekendste naam sluit het festival ook in MEZZ af: MEROL.

Voor wie dat alles nog niet genoeg is, ’s middags is er al een unieke combinatie mogelijk van culinair en cultuur. Voorafgaand aan het festival is er voor een selecte groep bezoekers die bereid is een extra kaartje te kopen de kans om tijdens een historische tour te proeven van de lokale horeca aangevuld met een stukje Bredase cultuur en een driegangen diner.

Popmonument: 25 november op diverse locaties in de binnenstad van Breda. Info en tickets.

WILLEM'S BLOG

Tekst: Willem Jongeneelen

Willem Jongeneelen